DARÜLACEZE ”UZUN VE AKTİF YAŞAM” KONGRESİNDE YER ALDI

0
153 views

 

13-14 Mart 2015 tarihleri arasında TÜRYAK tarafından düzenlenen IV.TÜRYAK ULUSLARARASI ”UZUN VE AKTİF YAŞAM” Kongresinde Darülaceze de yer aldı.

Makro ve mikro düzeyde geniş kapsamlı evrensel bir yaklaşım haline gelen uzun ve sağlıklı yaşamın çok yönlü bir kavram olması nedeniyle TÜRYAK tarafından Uluslararası ”Uzun ve Aktif Yaşam” kongresi düzenlendi.Uzun ve sağlıklı yaşamın insanlığın en büyük başarısı olduğuna değinilirken,bir yandan da beraberinde getirdiği ekonomik,sosyal ve kültürel sorunlar nedeniyle bir mücadele olduğuna vurgu yapıldı. TÜRYAK Başkanı Mete Bora kongrenin amacının, hem bu konularda duyarlılık ve farkındalık sağlamak, hem de devlet politikalarında yapılması gerekenleri uluslararası düzeyde vurgulamak olduğunu belirtti.

Tıpta Yenilikçi Uygulamalar,Yaşam Kalitesi ve Bakım Hizmetleri, Kitle İletişim Araçları/Toplumsal Farkındalık gibi 3 ana başlık altında düzenlenen panellerde, Darülaceze Yaşam Kalitesi ve Yaşlı Bakım oturumunda yer aldı.

Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçi ”Yaşlı Bakımı ve Darülaceze Modeli” sunumunda ”Yaşlılıkta yaşam kalitesini etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bunların başında güven duygusu yer alır. Muhtaç olma,medeni durum,uyku,engellilik, ileri yaş, depresyon,yaşadığı ortamın iyiliği ve eklenen hastalıklar yaşam kalitesini etkileyen diğer faktörlerdir. Yaşlının öncelikli olarak kendi yaşadığı çevrede,eşi dostuyla birlikte olması tercih edilen bir durumdur. Ama bunlar yoksa, kendini güvende hissetmiyorsa devreye kurumsal bakım girmektedir. Bu anlamda da ilk örnek Darülaceze’dir” diyerek Darülaceze’nin 120 yıllık kurgusunu panelistlere anlattı.

Kurumsal bakım çalışmalarında kalitenin detaylarda gizli olduğuna değinen Çiftçi ” Kurumda oluşan topluluğa değil, kişiye özel çözümler sunmak gerekir. 120 yıl önce bu incelikler düşünülerek, Darülaceze’de kadın,erkek ve çocuğa özel sağlık alanları oluşturulmuş, inançlarına göre insanlara ibadethaneler ve yaşam içinde yer almalarını sağlamak amacıyla da iş ve sanat atölyeleri kurulmuştur.” dedi. Yaşam kalitesini arttırmak için kurulan sistemin iyi bir örnek olduğunu söyleyen Dr. Çiftçi” Paket hizmet değil, kişiye özel hizmet sunmak gerekir” dedi.

Dr.Aylin Çiftçi sunumunu ”Hayat katılabildiğin oranda güzeldir” diyerek sonlandırdı.

Kongre Programı:

1. Tıpta Yenlikçi Uygulamalar

Moderatör:  Dr. Jane Barratt

Uluslararası Yaşlılık Federasyonu (IFA) Genel Sekreteri, Kanada

Konuşmacılar:

Dr. Reda Guiha, EU Pfizer Aşılar Bölge Başkanı, Fransa

Prof. Dr. Zafer Gülbaş, ASM, İstanbul / Türkiye

Prof. Brian K. Kennedy, Başkan, CEO Buck Enstitüsü, ABD

Süha Taşpolatoğlu, CEO Abdi Ibrahim, İstanbul / Türkiye

2. Yaşam Kalitesi ve Bakım Hizmetleri

Moderatör:

Bjarne Hastrup o IFA Başkanı, DaneAge Ceo’su, Danimarka

Konuşmacılar:

Dr. Elizabeth Mestheneos, Yunan Gerentoloji ve Geriatri Derneği, “Avrupa Birliği Yaşlılar Platformu” Geçmiş Dönem Başkanı, Yunanistan

Dr. Aylin Çiftçi, Başkan, Darülaceze, İstanbul / Türkiye

Orkide Güzel, Uzman Doktor, Pediatrik Nöroloji Departmanı, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi / Türkiye

3. Kitle İletişim Araçları / Toplumsal Farkındalık

Moderatör:

Prof. Dr. Nezih Orhon

İletişim Bilimleri Fakültesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir / Türkiye

Konuşmacılar:

Doc. Dr. Ayhan Yilmaz, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir / Türkiye

Nebil Özgentürk, Yazar, Türkiye

Alkis Courcoulas, Atina Haber Ajansı Türkiye Büro Şefi, Yunanistan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz