RUH SAĞLIĞI OLMADAN TOPLUM SAĞLIĞI OLMAZ
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla Taksim Meydanı Metro İstasyonu’nda düzenlenen törene Darülaceze Başkanı Dr.Aylin Çiftçi konuşmacı olarak katıldı.
Bu yılın teması ağır ruhsal hastalığa sahip kişilerin toplumdan dışlanmadan ve yaşam içinde daha üretken olarak yaşamalarını sağlamaya dönük yaklaşımların öneminin vurgulanması amacıyla “Toplum Temelli Yaklaşım ve Damgalama” olarak belirlendi. Taksim Meydanı Metro İstasyonu’nda düzenlenen törende İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Selami Albayrak açılış konuşmasında” Törenin bu mekanda düzenlenmesi çok anlamlı. . Sağlığa hizmet edenler ile sağlığından muzdarip olanlar yoldan geçerken, metroya binerken burada iki saat dinlenme ve bu toplantılara katılım fırsatı bulacaklardır.” dedi. Albayrak’ın ardından, Halk Sağlığı Müdürü Prof.Dr.Nurhan İnce ise kalp damar hastalıklarından sonra ,sağlık harcamalarında ikinci sırada yer alan ruhsal hastalıklar için Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin açıldığını değinerek ”Bu süreç sadece sağlık çalışanlarının değil hepimiz için ortak bir yolculuktur,hepimiz yol arkadaşıyız” diyerek, merkezlerin önemine vurgu yaptı.
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Erkıran, “HastaneTemelli Yaklaşım ve Damgalama” ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu “Ülkemizde Toplum Temelli Psikiyatri Yaklaşımı”, Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçi, “Ruh Sağlığı ve Sosyal Hizmetler”, Şizofreni Dostları Derneği yöneticileri Şaduman Karahasanoğlu ve Mesut Demirdoğan da “Ruh sağlığı hizmetlerinde sorunlar ve öneriler” başlıklı konferanslarını sundu.
Doç.Dr. Erkıran toplum-hastane denge modeline geçerek tedavi sonrası hastaların yalnız bırakılmamasının önemine değinirken, Prof.Dr.Karamustafalıoğlu ”Toplumsal destek, hastaların sosyal ve çalışma hayatlarına yönelik çalışmalar, ruh sağlığının korunmasında en büyük destekçidir. Psikiyatrist dışında da başta hemşire olmak üzere,çalışma ekibi için yetişmiş elemanlara ihtiyaç bulunmaktadır.Özellikle de uğraş terapistlerine ihtiyaç bulunmaktadır” diyerek yetişmiş eleman sıkıntısına dikkat çekti.
Darülaceze Başkanı Dr.Aylin Çiftçi de konuşmasında ” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın çalışmalarıyla, Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları birbirinden ayrılamayacak bütünlükte, birbirine eşgüdümlü gitmesi gereken çalışmalardır. Aksi takdirde Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımında bulunan bedensel ve ruhsal iyilik hali asla oluşamayacak. O yüzden biz daha fazla iş birliği ile bu çalışmaları birlikte yürütmeye gayret edeceğiz. Bu toplantı da onun bir parçası olmuş olacak.”dedi. Sözlerine Umut Evi projesinden bahsederek devam eden Çiftçi ” Türkiye genelinde psikiyatrik hastalara yönelik hizmet veren sınırlı sayıda bakım merkezimiz var, aslında bakım merkezlerinden yana da değiliz. Çünkü toplu bakım kurumları bu sorun için çözüm getirmiyor. Biz Umut Evi dediğimiz ev modellerinde ilerlediğimizde netice aldığımızı gördük. Eğer kişi tıbbi tedavisini almışsa, kontrolleri düzgün yapılmışsa, toplum ruh sağlığı merkezinden de günü birlik hizmet alabiliyor. Burada da çeşitli aktivitelere katılabiliyorsa , kimsesi olmayanlar için umut evi dediğimiz modellerle yol alabiliyoruz. İstanbul’da Tuzla’da umut evimiz var ve burada yaşayan gençlerimizin hayatın içinde yer almaları ,eğitimlerine tekrar devam etmeye başlamaları bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Buradan yola çıkarak Umut Evleri’nin Türkiye’de sayılarını arttıracağız.” dedi.
Etkinlik konferansların ardından müzik dinletisi ve Beylerbeyi TRSM korosunun konseri ile son buldu.
Her yıl tüm dünyada “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kutlanan 10 Ekim’de ve bu kapsamda hafta boyunca çeşitli etkinlikler devam edecek.