Darülaceze sakinleri kültür gezileri kapsamında Bağcılar Belediyesi’nin katkılarıyla “Serhatlar Şehri” Edirne’ye seyahat gerçekleştirdi.
Edirne gezisi; Osmanlı Dönemi’nden günümüze ulaşan nadide eserlerden Üç Şerefeli Camii ile başladı. Bu Camii, kim tarafından hangi tarihte yaptırıldığı tartışma konusu olsa da, hala heybetinden birşey kaybetmemiştir. Yapım tarihi olarak rivayetler 1410’u göstermektedir. Bu caminin bir diğer özelliği ise; revaklı avlusu, Sıbyan Mektebi, Dar-ül Kurra, Dar-ül Hadis, medrese ve imaretleri ile klasik Osmanlı mimarisinin başyapıtı olmasıdır. Sonraki bütün Osmanlı camilerine bu cami örnek olmuştur. Ve Mimar Sinan’ın ustası Muslihiddin Ağa yapmıştır.
Sakinlerin daha sonraki durakları ise hat yazılarıyla meşhur olan Eski Camii’dir. 1414 yılında yapılan Eski Cami, Selçuklu mimarisini yansıtan ve günümüze kadar ulaşan ilk orijinal abidevi yapıdır. Minberin sağındaki altın yaldızlı besmele de Darülacezemizin banisi Ulu Hakan Sultan II. Abdülhamid Han’ın hediyesidir.
Gezinin en önemli duraklarından birisi de Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan 14 Mart 1575 yılında ibadete açılan Selimiye Camisi’dir. Bu eser, hem Osmanlının hem de Mimar Sinan’ın en önemli eseridir. Görenleri hayret ve hayranlığa sevk eden nadide miraslarımızdandır.
Darülaceze Sakinleri burada; övünç kaynağımız olan, muhteşem tarihi hazinelerimizi miras bırakan ecdadımızı hayırla anarak dualar ettiler.
Selimiye Camii; Edirne’nin en yüksek tepesine yaptırılmış, şehrin her noktasından görülebilen, daha önceki hiçbir camide ya da antik çağ mabedinde görülmemiş bir teknikle yapılmıştır. Caminin içi İznik çinileriyle süslüdür.
Yapının, kuzeye, güneye ve avluya açılan 3 kapısı vardır. İç avlu, revaklar ve kubbelerle süslüdür. Dış avluda ise Üç Şerefeli Camii’de olduğu gibi; Sıbyan Mektebi, Dar-ül Kurra, Dar-ül Hadis, medrese ve imaret bulunmaktadır. Sıbyan mektebi günümüzde çocuk kütüphanesi, medrese ise müze olarak kullanılmaktadır.
Selimiye Camii ziyareti sonrası yemeğe geçilerek meşhur Edirne Yaprak Ciğeri’ni tadan Darülaceze sakinleri, sonrasın da şehir turu yaparak; Yeni Saray, Saray İçi’ni (Er Meydanı) ve Selimiye Vakıf Eserleri Müzesi’ni görme fırsatı buldular.
Darülaceze Sakinleri, “Serhatlar Şehri” Edirne gezisinden duydukları memnuniyeti ifade ederek; kendilerinin mutluluğu için bütün imkânları seferber eden; Sayın Başbakanımızın şahsında Sayın Bakanımıza, Sayın Başkanımıza ve Bağcılar Belediye Başkanı’na çok teşekkürlerini sundular.
Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan, kültür gezilerinin sakinlerimizin manevî duygularını geliştirerek yaşama sevgisini artırdığını söyledi. Bayhan, Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapma gibi bir onura sahip olan Edirne’nin her sokağında ve caddesinde eşsiz tarihî eserlere ve dinî motiflere rastlandığını sözlerine ekledi. Tarihî yapıların ihtişamlı atmosferinde gerçekleşen bu gibi gezilerin devam edeceğini söyledi. Katkılarından dolayı Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya teşekkür etti.